Dobór pomiędzy kawą ziarnistą oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór między herbatą liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą przynosi nam producent. Jakim sposobem wobec tego dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa bezkofeinowa
Kawa ziarnista – atuty
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu obojętnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele przyzwoiciej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w przypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika połączona z delikatnością sprawia, że nawet najbardziej elitarny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest oszałamiającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale nadal zależy nam na solidnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po kilku minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników artykułu oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.